Ethereum Nedir? - CryptoRefills

Ethereum Nedir?

SSS , HABERLER

Yazar: Massimiliano Silenzi

Ethereum, 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından ki kendisi yazılımcı ve Bitcoin Magazine’nin ortak kurucularından biridir [1]. Ethereum White Paper [2] merkezi olmayan uygulamaların (DApps) ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını mümkün kılacak bir merkezsiz platformun bir vizyonunu tanımladı. Ethereum projesi resmi olarak 2015 yılında Frontier ağının [3] yayımlanmasıyla başlatıldı. Frontier çoğunlukla geliştiriciler tarafından bu yeni platformu test etmek ve deneyimlemek için kullanıldı. Aynı zamanda Ethereum Sanal Makinesi’nin (EVM) ilk sürümü de bu zamanlarda tanıtıldı [4], Ethereum ağında akıllı sözleşmelerin yürütülmesi için temel oluştu.

İçindekiler


1. Ethereum Tarihi

Vitalik Buterin, bir yazılımcı ve Bitcoin Magazine’in ortak kurucusu, 2013 yılında Ethereum’u önermiştir [1]. Ethereum White Paper [2] merkezsiz uygulamaların (DApps) ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını mümkün kılacak bir merkezsiz platform için bir vizyon tanımladı. Ethereum projesi 2015 yılında Frontier ağının piyasaya sürülmesi ile resmen lansmanını yaptı [3], bu ağ öncelikle geliştiriciler tarafından bu yeni platformu test etmek ve deneyimlemek için kullanıldı. Bu dönemde, Ethereum Sanal Makinesi (EVM)nin ilk versiyonu da tanıtıldı [4], bu akıllı sözleşmelerin ağ üzerinde yürütülmesi için temel oluşturdu.

2016 yılında, Homestead ağı [3] piyasaya sürüldü ve Ethereum ağının ilk stabil sürümünü işaret etti. Bu yayın ayrıca EVM’ye yapılan değişikliklerle daha güvenli ve verimli hale getirildi. Aynı yıl, Ethereum’un ilk merkezsiz otomatik organizasyonunun (DAO) [5][6] lansmanı gerçekleşti, bu o zamanların yenilikçi bir kavramıydı ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminin ortaya çıkmasını tetikledi [7]. 2017 yılına gelindiğinde, Ethereum’un popülaritesi ve piyasa değeri önemli ölçüde artıyor [8], bu da ağdaki işlem hacminde ciddi bir artışa neden oldu. Bununla birlikte, bu ağın tıkanmasına ve yüksek işlem ücretlerine yol açtı. Gerçekten, Cryptokitties’in lansmanından sonra Ethereum ağında bekleyen işlemlerin 6 kat arttığı kaydedildi [9], bu, ölçeklenebilirlik çözümlerine ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

2018’de, EVM’deki değişiklikler ve madencilerin enflasyonla mücadele etmeleri için blok ödüllerini azaltan Ethereum İyileştirme Teklifi (EIP) 1234’ün tanıtımı dahil olmak üzere ağa birkaç yükseltme getiren Constantinople hard fork piyasaya sürüldü [3].

2020 yılında, Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarına bir çözüm olarak Serenity olarak da bilinen Ethereum 2.0 önerildi. Bu yükseltme, mevcut Çalışma Kanıtı (PoW) mekanizmasının yerini alacak bir Hisse Kanıtı (PoS) konsensüs mekanizması getirmeyi amaçladı ve aynı zamanda EVM’deki değişiklikleri ve parça zincirlerinin tanıtılmasını da içeriyor [10].

Ethereum 2.0’ın yayılması sürdürülmekte ve birkaç aşamada tamamlanması bekleniyor. Ethereum 2.0’ın ana kilometre taşlarından birinin “the Merge” ile tamamlanması 14 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşti. PoS ve staking kullanarak işlemleri doğrulayan Beacon Chain, PoW madenciliği temelli blok zincirine 18 ay boyunca paralel çalışmıştı. Birleşme, Ethereum blok zincirini işletmekte kullandığı PoW sistemi ile Beacon Chain’in yeni PoS mekanizmasının yer değiştirme işlemiydi [11]. Ethereum’un gelecekteki kilometre taşları, Ethereum 2.0’ın devam eden geliştirilmesi ve uygulanması, sharding ve diğer teknolojik gelişmeler dahil. Bunlar beklenen ölçeklendirilebilirlik ve güvenlikteki önemli gelişmeleri getirecektir.

2. Ethereum Nasıl Çalışır

Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dapp’ler) oluşturulmasını sağlayan blok zincirine dayalı merkezi olmayan bir platformdur. Ethereum, Ethereum Virtual Machine (EVM) adı verilen sanal bir makine kullanır.

EVM, kodu küresel bir düğüm ağı aracılığıyla yürütür.
Platform, işlem ücretleri ve ağın hesaplama hizmetleri için bir ödeme şekli olarak Ether (ETH) adı verilen kendi kripto para birimini kullanır. Kullanıcılar, Ethereum cüzdanları aracılığıyla ETH gönderip alabilir ve akıllı sözleşmeler ve Dapp’lerle etkileşim kurabilir. Ağdaki işlemler bloklar halinde kaydedilir ve Ethereum blok zincirine eklenir [2].

2.1 Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşme, sözleşmenin şartlarının (örneğin alıcı ve satıcı arasında) doğrudan kod satırlarına yazıldığı, kendi kendini yürüten bir sözleşmedir. Kendini yürütme derken, sözleşme hükümlerinin insanlara (örneğin avukatlar veya hakimler) ihtiyaç duymadan otomatik olarak yürütüldüğünü kastediyoruz. Bu sözleşmeler, Ethereum blockchain ağında depolanır ve çoğaltılır. Akıllı sözleşmeler, belirli süreçlerin otomasyonuna izin verir ve çeşitli sektörlerde aracılara olan ihtiyacı azaltabilir [12].
Akıllı sözleşmeler, dijital varlıkların oluşturulması ve yönetimi, eşler arası işlemlerin kolaylaştırılması ve tedarik zinciri lojistiğinin yönetimi gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Oylama sistemleri, gayrimenkul ve finansal hizmetler gibi alanlarda da potansiyel uygulamaları vardır [12].

Akıllı sözleşmelerin en önemli faydalarından biri, sözleşmenin hüküm ve koşulları blok zincirinde kodlandığı ve halka açık olduğu için işlemlerde şeffaflığı ve güveni artırabilmesidir. Ayrıca süreçleri otomatikleştirebildikleri ve aracılara olan ihtiyacı azaltabildikleri için verimliliği artırabilirler. Bununla birlikte, akıllı sözleşmelerin güvenliği ve mevzuata uygunluğu konusunda da bazı endişeler var.
Akıllı sözleşmelerin özellikleri şunları içerir:

  • Özerklik: Akıllı sözleşmeler kendi kendini yürütür (sözleşmenin şartlarını uygulamak için üçüncü bir tarafın müdahalesini gerektirmez).
  • Güvensizlik: Akıllı sözleşmeler, blockchain teknolojisine dayalıdır (bu, onların güven olmadan yürütülmesine izin verir, yani sözleşmenin yürütülmesi için tarafların birbirlerine güvenmeleri gerekmez).
  • Değiştirilemezlik: Bir akıllı sözleşme blok zincirine dağıtıldıktan sonra, şartlar değiştirilemez (sözleşmenin yürütülmesi kurcalamaya karşı korumalı ve şeffaftır).
  • Verimlilik: Akıllı sözleşmeler, tekrar eden görevleri otomatikleştirebilir (aracıları kaldırarak ve yürütmeyi otomatikleştirerek, sözleşme yürütme süresini ve maliyetini azaltırız).

Akıllı Sözleşmelerin, Akıllı Sözleşme kodunu yazmak ve onu Ethereum ağında dağıtmak için kullanılan Solidity for Ethereum gibi kendi programlama dilleri de vardır.

2.2 Ethereum Sanal Makinesi

Ethereum Sanal Makinesi (EVM), Ethereum blok zincirindeki akıllı sözleşmeler için çalışma zamanı ortamıdır. Akıllı bir sözleşmenin kodunu yürütmekten sorumludur. Ayrıca, sözleşmenin kural ve koşullarına uyulmasını sağlar. EVM ayrıca, verilerin depolanması ve Ether aktarımı dahil olmak üzere sözleşmenin durumunu yönetmekten de sorumludur [5].

3. Ethereum Uygulamaları ve Hizmetleri

3.1 Dapp Nedir?

Dapps (Merkezi Olmayan Uygulamalar), Ethereum gibi merkezi olmayan bir blockchain ağında çalışan açık kaynaklı bir yazılımdır. Akıllı sözleşmeler üzerine kuruludurlar ve sansüre dayanıklı ve otonom olarak çalışacak şekilde tasarlanırlar. Çok çeşitli amaçlar için kullanılabilirler (örneğin, dijital pazar yerleri oluşturmak, merkezi olmayan borsalar ve tahmin pazarları vb.) [13].

3.2 DAO’lar Nedir?

Merkezi Olmayan Otonom Kuruluş (DAO), kullanıcıları tarafından yönetilen bir Dapp türüdür. Başka bir deyişle DAO, insan yöneticiler tarafından değil, kodla yürütülen bir dijital organizasyondur. Ethereum üzerindeki DAO’lar otonomdur ve akıllı sözleşmelerde kodlanmış bir dizi kurala dayalı olarak çalışır [5].

3.3 Ethereum Tokenları (ERC-20 standardı) Nedir?

ERC-20 token olarak da bilinen Ethereum tokenları, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş dijital varlıklardır. Sözleşme koşulları doğrudan koda yazılan kendi kendini yürüten sözleşmeler olan akıllı sözleşmeler kullanılarak oluşturulur ve yönetilir. ERC-20 tokenları, belirli bir dizi standardı izleyerek onları çeşitli Ethereum tabanlı cüzdanlar ve merkezi olmayan uygulamalarla uyumlu hale getirir. En popüler Ethereum token türlerinden biri, merkezi olmayan bir uygulamada belirli bir hizmete veya ürüne erişmek için kullanılan yardımcı program tokenidir. Diğer Ethereum token türleri arasında, bir şirkete veya varlığa yapılan bir yatırımı temsil eden güvenlik tokenleri ve bir fiat para biriminin veya emtianın değerine sabitlenmiş stabilcoinler bulunur. Ethereum belirteçleri çeşitli kripto para birimi borsalarında satın alınabilir, satılabilir ve ticareti yapılabilir ve ayrıca merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerine katılmak ve aynı zamanda benzeri olmayan tokenler (NFT’ler) satın almak için kullanılabilir [14].

3.4 Ethereum ve Stablecoinler

Stablecoin’ler, ABD doları veya euro gibi bir fiat para biriminin değerine sabitlenmiş dijital varlıklardır. Birçok stabilcoin, merkezi olmayan, programlanabilir para yaratmak için akıllı sözleşme işlevinden yararlanan Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş ERC20 Tokenlarıdır. Ethereum blok zincirindeki bazı popüler stablecoin’ler arasında DAI, USDC ve Tether bulunur. Bazı stablecoin’ler gerçek varlıklarla (nakit veya hazine bonusu gibi) desteklenirken diğerleri bunun yerine değerlerini istikrara kavuşturmayı amaçlayan algoritmalardır. Stablecoinler, hızlı ve ucuz işlemlerin yanı sıra ticaret ve borç verme amacıyla kullanılabilir [15].

3.5 Ethereum ve NFT’ler

Değiştirilemez tokenler (NFT’ler), benzersiz olan ve başka bir özdeş öğeyle değiştirilemeyen dijital varlıklardır [16]. ERC-721 [17] veya ERC-1155 [18] token standartları kullanılarak Ethereum blok zinciri üzerine kuruludurlar. Daha yakın zamanlarda EIP-2039, NFT’leri daha verimli bir şekilde basmak için bir çözüm olarak önerilmiştir [19]. NFT’ler, diğer şeylerin yanı sıra dijital sanatı, koleksiyonları ve oyun içi öğeleri temsil etmek için kullanılabilir [16].

3.6 Ethereum ve DeFi

Ethereum, akıllı sözleşmeleri destekleme yeteneği nedeniyle DeFi gelişimi için en popüler blok zincirlerinden biridir. Ethereum Sanal Makinesi (EVM), dijital varlıkların borç verilmesi, borç alınması ve ticareti gibi çok çeşitli finansal hizmetler sağlayabilen dApp’lerin oluşturulmasına izin verir. DeFi’de akıllı sözleşmelerin kullanılması, geleneksel finansal sistemlere göre büyük bir avantaj olan şeffaf, dış müdehalelere dayanıklı ve kendi kendini yürüten finansal işlemlere izin verir [7].

Ethereum’daki en popüler DeFi uygulamaları, merkezi olmayan borsaları (DEX’ler), borç verme ve borç alma platformlarını ve stabilcoin içerir. DEX’ler, merkezi aracılara ihtiyaç duymadan dijital varlıkların ticaretine izin verir, borç verme ve borç alma platformları, merkezi olmayan borç verme havuzlarının oluşturulmasına izin verir ve stabilcoini, bir fiat para biriminin değerine sabitlenmiş dijital varlıklardır. Diğer popüler DeFi uygulamaları arasında getiri tarımı, sigorta ve tahmin piyasaları bulunur.[20]

DeFi, internet bağlantısı olan herkes tarafından erişilebilir olduğundan, daha fazla finansal kapsama izin verebilir. İşlemler halka açık bir blok zincirine kaydedildiği için şeffaflık ve güvenlik de sağlar. Ek olarak, borç verme ve borç alma platformları borç alanlarla borç verenler arasında doğrudan bağlantı kurabildiğinden, DeFi krediye daha fazla erişilebilirlik sağlar.

3.7 Oyunda Ethereum Uygulamaları

Ethereum blok zinciri, “kripto oyunları” veya “blok zinciri oyunları” olarak bilinen yeni bir oyun deneyimi türü oluşturmak için de kullanılmıştır. Bu oyunlar, oyuncuların açık piyasada satın alınabilen, satılabilen ve alınıp satılabilen ERC-721 [17] veya ERC-1155 [18] belirteçleri biçimindeki oyun içi varlıklara sahip olmalarını sağlar. Bu, oyuncuların oyun oynayarak para kazanmasına izin verdiği için oldukça yıkıcıdır. Aynı zamanda oyun endüstrisi için yeni bir ekonomi türü yaratıyor. Burada Ethereum ve Oyun hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

4. Ether Elde Etme, Saklama ve Alım-Satım

4.1 Ether Nasıl Satın Alınır veya Elde Edilir

Ethereum ağının yerel kripto para birimi olan Ether’i elde etmek nispeten basit bir işlemdir. Ether elde etmenin birkaç yöntemi vardır, ancak en yaygın olanları bir kripto para birimi borsasında satın alma, madencilik veya bir musluktan kazanmayı içerir.

  • Satın Alma: Ether elde etmenin ilk ve en popüler yöntemi, onu bir kripto para borsasında satın almaktır. Kripto para birimi borsaları, kullanıcıların kripto para birimleri için fiat alışverişi yapmasına olanak tanıyan çevrimiçi platformlardır ve bunun tersi de geçerlidir. En popüler borsalardan bazıları Coinbase, Binance ve Kraken’dir. Bir borsada Ether satın almak için bir hesap oluşturmanız, kimliğinizi doğrulamanız ve banka hesabı veya kredi kartı gibi bir ödeme yöntemini bağlamanız gerekir. Hesabınız oluşturulduktan sonra, geçerli piyasa fiyatından Ether satın alma emri verebilir veya belirli bir fiyattan limit emri belirleyebilirsiniz.
  • İşlemlerin Doğrulanması (Madencilik ve Staking): Ether elde etmenin bir başka yöntemi de işlemleri doğrulayarak ağı desteklemek ve bu aktivite için Ether ile ödüllendirilmektir. Birleşmeden önce, bu tamamen Ethereum ağının madenciliği ile yapıldı. Madencilik, Ethereum ağındaki işlemleri doğrulamak ve Ether şeklinde ödüller kazanmak için özel bilgisayar donanımı kullanma sürecidir [22]. Proof of Stake için “Birleştirme”nin ardından doğrulayıcılar, ağdaki işlemleri doğrulamak ve ödüller kazanmak için teminat olarak kendi Ether’lerini kullanırlar. Bu süreç “staking” olarak bilinir [23].
  • Musluklar: Son olarak, musluklar aracılığıyla da az miktarda Ether elde edebilirsiniz. Musluklar, basit görevleri tamamlamak veya captcha’ları çözmek için küçük miktarlarda kripto para birimi veren web siteleri veya uygulamalardır. Musluklarda verilen miktarlar genellikle küçük olsa da, hiç para harcamadan az miktarda Ether ile başlamak için iyi bir yoldur (CryptoRefills, CryptoRefills hizmetlerini tanıtma ve anketleri yanıtlama konusundaki destekleri için müşterilerine Ethereum da dahil olmak üzere bazı ücretsiz kripto para birimi sunar. CryptoRefills Labs tarafından yürütülen araştırma için)

4.2 Ethereum POS Doğrulaması: Madencilikten Staking Yapılmasına

Piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum, dört ay önce Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasından Proof of Stake (PoS) mekanizmasına geçti bile. Ethereum 2.0 veya Serenity olarak bilinen yükseltme projesinin bir parçası olan bu geçiş, yeni Ether’in oluşturulma ve dağıtılma biçimindeki bir değişiklik de dahil olmak üzere Ethereum ağına önemli değişiklikler getirdi. PoS sistemi altında Ether, işlemleri doğrulamak ve ağı güvence altına almak için kendi Ether’lerini teminat olarak kullanan doğrulayıcılar tarafından oluşturulur. Bu doğrulayıcılar, yeni bloklar oluşturmak için rastgele seçilir ve yeni oluşturulan Ether [10] yerine işlem ücretlerinin bir kısmı ile ödüllendirilir.

Bu süreç, PoW sisteminden çok daha fazla enerji verimli ve sürdürülebilirdir [10]. PoW’dan PoS’a geçişin karbon emisyonlarını %99,95 oranında azaltabileceği tahmin edilmektedir [23]. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Merge’ün küresel karbon emisyonlarını %0,2 oranında azalttığını söyledi [24].

PoS’a geçiş, bireylerin Ether elde etme şeklini de değiştirdi. Madencilik yerine bireyler, Ether satın alıp bir cüzdanda tutabilir ve ardından doğrulayıcı olmak ve ödüller kazanmak için Ether’lerini stake edebilir. Ayrıca, likidite havuzları ve staking havuzları gibi bireylerin kendileri bir doğrulayıcı düğüm çalıştırmak zorunda kalmadan stake ettikleri Ethereum’larında ödül kazanmalarına izin veren protokoller vardır [25].

PoS sisteminin, PoW sisteminden daha enerji verimli ve sürdürülebilir olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca ağ için artan güvenlik ve ölçeklenebilirliğe yol açmıştır. Bununla birlikte, Ethereum 2.0’a geçişin devam ettiğini ve tam olarak uygulanmasının birkaç yıl sürmesi beklendiğini not etmek önemlidir. Şimdilik madenciler hala Ethereum madenciliği yapabilir ve ödüller kazanabilir, ancak geçiş devam ettikçe madencilik ödülleri azalacak ve sonunda ortadan kalkacaktır.

4.3 Ether’in Saklanması

ETH’nizi düzgün bir şekilde saklamak, kripto para birimi varlıklarınızı güvende tutmak için çok önemlidir. ETH’nizi depolamak için kullanabileceğiniz farklı türde Ethereum cüzdanları vardır ve bunların her biri, ETH’yi kullanmayı düşündüğünüz kullanıma bağlı olarak kendi avantaj ve dezavantajlarına sahiptir.

Ethereum.org’a [26] göre farklı seçenekler şunlardır:

  • Fiziksel donanım cüzdanları (soğuk cüzdanlar olarak da bilinir), kripto para biriminizi çevrimdışı olarak depolamak için tasarlanmış USB sürücüsü gibi fiziksel cihazlardır. Bu, fonlarınıza erişmek için gerekli olan özel anahtarlarınızın bir bilgisayarda veya internete bağlı başka bir cihazda değil, cihazda saklandığı anlamına gelir. Bu ek güvenlik özelliği, fiziksel donanım cüzdanlarını kripto para birimini depolamak için en güvenli seçeneklerden biri yapar.
  • Mobil cüzdanlar, akıllı telefonunuza indirilebilen uygulamalardır. Bu cüzdanlar, mobil cihazınız yanınızda olduğu sürece paranıza her yerden erişmenizi sağlar. Ayrıca, QR kodlarını kullanarak işlem yapma ve işlem geçmişinizi görüntüleme yeteneği gibi bazı ek özellikler de içerebilirler. Ancak, mobil cüzdanların donanım cüzdanlarından daha az güvenli olduğu düşünülmektedir. Bunun nedeni, internete bağlı olmalarıdır, bu nedenle bilgisayar korsanlığına veya kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız hale gelebilirler.
  • Web cüzdanları olarak da bilinen tarayıcı cüzdanları, hesabınızla doğrudan bir tarayıcı aracılığıyla etkileşime geçmenizi sağlayan web tabanlı uygulamalardır. Kullanımı kolaydır ve internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan erişilebilirler, ancak web cüzdan sağlayıcısı saldırıya uğrarsa veya örneğin yanlışlıkla bir kimlik avı web sitesine para gönderirseniz paranızın güvenliği risk altında olabilir.
  • Tarayıcı uzantısı cüzdanları, tarayıcınıza indirip yükleyebileceğiniz tarayıcı uzantılarıdır. Örneğin, Metamask, Tarayıcı Uzantısı cüzdanına bir örnektir (Metamask mobil cüzdanı ile karıştırılmamalıdır). Tarayıcı cüzdanlarına benzer şekilde çalışırlar, ancak Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan uygulamalarla (dApp’ler) etkileşim kurmanıza da izin verirler.
  • Masaüstü cüzdanlar, macOS, Windows veya Linux çalıştıran bir bilgisayara indirilip yüklenebilen uygulamalardır. Bu cüzdanlar, özel anahtarlar cihazınızda saklandığından, web cüzdanlarından daha yüksek düzeyde güvenlik sağlama eğilimindedir. Ancak yine de donanım cüzdanlarından daha az güvenli kabul edilirler (çünkü internete bağlıdırlar ve bilgisayar korsanlığına veya kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız olabilirler).

4.4. Ether (ETH) Nasıl Alım-Satım Yapılır veya Nakde Çevrilir?

Ether, diğer kripto para birimlerine, itibari para birimine veya gerçek mal ve hizmetlere dönüştürülebilir.

  • Ether’den diğer kripto para birimlerine: Bir borsada diğer kripto paralar için ETH ticareti yapmak, genellikle bir kripto değişim hizmetinde belirli bir piyasa veya limit fiyatından belirli miktarda ETH satış emri vermeyi içerir. Sistem, satış emrini, kripto parasını Ether karşılığında satmak isteyen bir alıcıyla otomatik olarak eşleştirecek ve ardından ticareti gerçekleştirecektir. Kriptodan Kriptoya borsalar iki ana kategoriye ayrılabilir: Merkezileştirilmiş Borsa (CEX) ve Merkezi Olmayan Borsalar (DEX), birincisi merkezi bir otorite (örneğin bir şirket ve yönetim ekibi) tarafından kontrol edilir ve işletilirken, ikincisi otomatikleştirilir ve yönetilir. Akıllı bir sözleşme ile yönetilir. CEX örnekleri arasında Kraken ve Coinbase bulunurken, popüler DEX’ler arasında Uniswap ve Curve bulunur.
  • Ether’den fiat’a: Tıpkı ETH’yi diğer kripto para birimleriyle ticaret yapmak gibi, ETH’yi fiat para birimlerine dönüştürme süreci oldukça benzerdir. Ancak, USD veya Euro gibi itibari para birimleri blok zincirinde bulunmadığından, bunları Merkezi Olmayan Borsalar aracılığıyla değiştirmek mümkün değildir. Bu nedenle, kullanıcıları için Fiat likiditesini ve bakiyelerini koruyabilen ve kriptodan fiat ticaretine işleten merkezi borsalar gibi uygun Crypto to Fiat ağ geçitlerinin kullanılması gerekir. Gerçek dünyadaki fiat ödemeleri veya finansal işlemler için kullanılabilecekleri şekilde fonları geri alma işlemine genellikle “offraming” veya nakde çevirme denir. Ether’i fiat para birimlerine çevirmek için, kullanıcının fiat fonlarını takas hesabından (dönüştürülen itibari para fonlarının tutulduğu yer) kullanıcının bankalar gibi geleneksel finansal kurumlarına taşıyabilen bir takas veya hizmet sağlayıcı kullanmak gerekir.
  • Ether’den Alınabilecek Hizmetler: Başka bir ETH para çekme veya offframp seçeneği, Ether’i mal ve hizmet satın almak için itibari para birimiymiş gibi kullanmaktır. Bunu yapmak için üç ana yöntem vardır. Birinci yol, ödeme yöntemi olarak Eth kabul eden mağazalardan mal ve hizmet satın almaktır. Bu kulağa basit gelse de, Haziran 2022 itibarıyla dünya çapında yalnızca 15.000 tüccar Kripto Para Birimi kabul ediyordu [27]. Çoğu büyük perakende mağazası ve e-ticaret platformu hala kriptoyu kabul etme konusunda isteksizdir ve bu muhtemelen mal ve hizmet satın almak için kripto harcamanın 1 numaralı sıralama sorununun (kripto alışverişçilerinin %49,3’ü tarafından karşı karşıya kalınan) onu kabul eden mağazaların bulunmayışının nedenidir. bir ödeme yöntemi olarak [28]. Ancak ETH’yi Amazon, Apple veya Walmart dahil olmak üzere herhangi bir marka veya satıcıdan sanal olarak satın almak için kullanmanın iki geçici çözümü vardır. İlk yol, Nexo veya Swipe kartları gibi bir kripto kredi veya banka kartı kullanmaktır. Bunlar normal kredi veya banka kartları gibi çalışır ve bir kripto hesabıyla bağlantılı olmaları veya desteklenmeleri dışında Visa ve Mastercard gibi geleneksel ödeme kanallarını kullanır. Diğer olasılık, CryptoRefills gibi platformlar aracılığıyla Amazon, Apple, Airbnb, Netflix veya Sony gibi en büyük markalardan hediye kartları satın almak için ETH kullanmaktır.

Sources:

[1] Buterin, V. (2014, January 23). Ethereum: A next-generation smart contract and decentralized application platform. Bitcoin Magazine. Retrieved January 23, 2023 from https://bitcoinmagazine.com/business/ethereum-next-generation-cryptocurrency-decentralized-application-platform-1390528211

[2] Buterin, V. (2014). Ethereum White Paper. Ethereum. Retrieved January 23, 2023 from https://ethereum.org/669c9e2e2027310b6b3cdce6e1c52962/Ethereum_Whitepaper_-_Buterin_2014.pdf 

[3] Ethereum. (2023, January 20). The History of Ethereum. January 23, 2023 from https://ethereum.org/en/history 

[4] Ethereum. (2023, January 19). Ethereum Virtual Machine (EVM). Retrieved January 23, 2023 from https://ethereum.org/en/developers/docs/evm/

[5] Ethereum. Decentralized autonomous organizations (DAOs) . Retrieved January 23, 2023 from https://ethereum.org/en/dao/

[6] Cointelegraph. History of ETH: The rise of the Ethereum Blockchain. Retrieved January 23, 2023 https://cointelegraph.com/ethereum-for-beginners/history-of-eth-the-rise-of-the-ethereum-blockchain

[7] Ethereum. (2016). Decentralized Finance (DeFi). Retrieved January 23, 2023 from https://ethereum.org/en/defi

[8] Coinmarketcap. Ethereum Market Capitalization. Retrieved on January 22 2023 from https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/

[9] BBC (2017, December 5). CryptoKitties craze slows down the Ethereum network. Retrieved January 23, 2023 https://www.bbc.com/news/technology-42237162

[10] Ethereum (n.d.). Upgrading Ethereum to radical new heights. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/upgrades/

[11] Jenkinson, G, (2022, September 15). The Ethereum Merge is completed: Here’s what’s next. Cointelegraph. Retrieved January 23, 2023 https://cointelegraph.com/news/the-ethereum-merge-is-completed-here-s-what-s-next

[12] Ethereum (2022, September). Introduction to smart contracts. Retrieved January 23, 2023  https://ethereum.org/en/developers/docs/smart-contracts/#top

[13] Ethereum (2022, September 26). Introduction to dapps. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/developers/docs/dapps

[14] Ethereum (2022, August 15). Erc-20 token standard. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/developers/docs/standards/tokens/erc-20/

[15] Ethereum (n.d.). Digital money for everyday use. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/stablecoins

[16] Ethereum (n.d.). Non-fungible tokens (NFTs). Retrieved January 23, 2023  https://ethereum.org/en/nft

[17] Ethereum (2022, August 15). ERC-721 Non Fungible Token Stanard. Retrieved January 23, 2023   https://ethereum.org/en/developers/docs/standards/tokens/erc-721/

[18] Radomski, W. (2018, June 25). ERC-1155: The Crypto Item Standard. Retrieved January 23, 2023 https://blog.enjincoin.io/erc-1155-the-crypto-item-standard-ac9cf1c5a226 

[19] Papanikolas, S. (2019, October 8). EIP-2309: ERC-721 Consecutive Transfer Extension. Retrieved January 23, 2023 https://eips.ethereum.org/EIPS/eip-2309

[20] Cointelegraph (n.d.). What are decentralized exchanges and how do DEXs work? Retrieved January 23, 2023 https://cointelegraph.com/defi-101/what-are-decentralized-exchanges-and-how-do-dexs-work

[21] Cointelegraph Research (2022, may 4). How blockchain games create an entire economy on top of their game play. Retrieved January 23, 2023 https://cointelegraph.com/news/how-blockchain-games-create-entire-economies-on-top-of-their-gameplay-report

[22] Ethereum (2023, January 12). Mining. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/developers/docs/consensus-mechanisms/pow/mining

[23] Calma, J. (2022, September 7). How The Merge will slash Ethereum’s climate pollution. The Verge. Retrieved January 23, 2023 https://www.theverge.com/2022/9/6/23339594/ethereum-merge-energy-pollution-proof-of-stake

[24] Ashraf A., (2022, September 15). Vitalik Buterin Says Ethereum Merge Cut Global Energy Usage by 0.2%, One of Biggest Decarbonization Events Ever. Retrieved January 23, 2023 https://www.coindesk.com/business/2022/09/15/vitalik-buterin-says-ethereum-merge-cut-global-energy-usage-by-02-one-of-biggest-decarbonization-events-ever/

[25] Ethereum (n.d.). Staking. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/staking/

[26] Ethereum (n.d.). Ethereum Wallets: The key to your digital future. Retrieved January 23, 2023 https://ethereum.org/en/wallets/#main-content

[27] Zippia (2022, June). How Many Businesses Accept Bitcoin? 21 Important Bitcoin Statistics”, Zippia.com, Retrieved January 30th 2023 https://www.zippia.com/advice/how-many-businesses-accept-bitcoin/

[28] Çabuk U. C., Silenzi M. (2022, November). Cryptocurrencies in Retail. Consumer Adoption Report 2022”, CryptoRefills Labs.