Lightning Ağı Nedir - CryptoRefills
what-is-lightning-network-cryptorefills

Lightning Ağı Nedir

Yazar: Massimiliano Silenzi

Lightning Ağı, Bitcoin blok zinciri üzerinde çalışan bir katman-2 ödeme protokolüdür. Lightning, zincir-dışı işlemlere izin vererek Bitcoin ağı üzerinde daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde işlem yapmayı amaçlar. Lightning Ağı’nın temel hedefi, Bitcoin ağının ölçeklenebilirliğini artırmaktır. Bunun için kullanıcılar arasında ödeme kanallarının oluşturulmasıyla, her işlemi blok zincirine yayınlamadan birbirleriyle işlem yapmalarına olanak tanıyan bir ağ oluşturulur [1].

İçindekiler

1. Bitcoin Ölçeklenebilirlik Sorunu

Bitcoin’in belirli özellikleri (örneğin, PoW fikir birliği, blok boyutu), onu çok güvenli ve merkeziyetsizleştirmesi nedeniyle yüksek bir işlem sayısını işleme kabiliyetini de sınırlar. Bu ölçeklenebilirlik sorunu, yüksek ücretlere ve yavaş onay sürelerine neden olabilen bir darboğaza yol açar [2]. Bitcoin’in saniyede yalnızca 7 işlem yapabildiği tahmin edilmektedir [3] (Visa’nın iddia ettiği 65.000 işleme karşılaştırıldığında).

2. Lightning Ağı’nın Ölçeklenebilirlik Sorununu Nasıl Çözdüğü

Lightning Ağı, kullanıcılar arasında ödeme kanallarının bir ağı oluşturarak ölçeklenebilirlik sorununu çözer. Bu kanallar, her işlemi blok zincirine yayınlamadan birbirleriyle işlem yapmalarına olanak tanır. Bunun yerine, kanalın bakiyesi, kanalın kapatılması istendiğinde yalnızca Bitcoin blok zincirinde güncellenir. Bu, Bitcoin blok zincirinde onaylanması gereken işlem sayısını önemli ölçüde azaltır, böylece son derece düşük ücretlerle çok hızlı işlemlere izin verir [1].

3. Lightning Ağı Nasıl Çalışır

Lightning Ağı, kullanıcılar arasında ödeme kanallarının bir ağı oluşturarak çalışır. Bahsedildiği gibi, bu kanallar blok zincirinde kaydedilmediğinden (ayrı bir ağda olduklarından) off-chain’dir. Kullanıcılar bu kanallarda birbirleriyle işlem yapabilir, birbirleri arasında fonları hareket ettirirken kanalların bakiyesini güncellerler. Bir kullanıcı bir kanalı kapattığında, güncellenen bakiye Bitcoin blok zincirine yayınlanır. Bu kanalın kapatılması işlemine bir “taahhüt işlemi” denir ve blok zincirinde kanalın son durumunu onaylar [3].

4. Lightning Ağı Ödeme Örneği

Lightning Ağı ödeme örneği, iki kullanıcının aralarında bir ödeme kanalı açmasıdır. Kanal açıldıktan sonra, gerektiği gibi kanalın bakiyesini güncelleyerek birbirleriyle birden fazla işlem yapabilirler. Örneğin, Kullanıcı A’da 3 Bitcoin ve Kullanıcı B’de 0.5 Bitcoin vardır. Kullanıcı A, 1 Bitcoin’i Kullanıcı B’ye gönderir ve kanalın yeni bakiyesi Kullanıcı A için 2 Bitcoin ve Kullanıcı B için 1.5 Bitcoin olur. Kanal içinde ileri geri işlem yapmaya devam edebilirler, her bir işlemi blok zincirine yayınlamadan. Kanalı kapatmaya karar verdiklerinde, kanalın son bakiyesini temelindeki Bitcoin blok zincirine yayınlarlar, bu da kanalda gerçekleşen işlemleri onaylar [5].

4.1 Lightning Ağı ile ürün ve hizmet satın alma

Lightning Ağı, Bitcoin ile mal veya hizmet satın almak isteyen kullanıcılar için farklı avantajlar sunar. Lightning Ağı’ndaki işlemler hızlıdır ve neredeyse anında onaylanır, ayrıca düşük maliyetlidir. Lightning’deki ücretler yaklaşık 1 satoshi (<0,01 USD) [18] iken, 2022’deki ortalama zincir dışı Bitcoin işlem ücreti 4,74 USD kadar yüksekti [19]. Bu, Lightning’in mal ve hizmet satın almak için maliyet-etkin ve verimli bir seçenek olmasını sağlar. LN, özellikle mikro ödemeler için uygundur, kullanıcılara küçük ve sık sık işlemler yapma imkanı sağlar (oyun kredileri, uygulamalar, çevrimiçi içerik oluşturucularından ürünler ve hizmetler, mikro satıcıların ürünleri ve hizmetleri için faydalıdır) [1]. Nike, Amazon, Apple gibi geniş bir marka yelpazesinden hediye kartları veya Freefire, PUBG gibi oyunlar satın almak isterseniz, CryptoRefills platformunu kullanabilirsiniz. Lightning Ağı’nı kullanma konusunda yüzde yüz bilgili değilseniz, CryptoRefills üzerinden Bitcoin ile satın alma işlemleri yapmak için Lightning Cüzdanınızı nasıl kuracağınıza ve işlem yapacağınıza dair adım adım talimatları burada bulabilirsiniz.

5. Lightning Ağı ile Uyumlu Cüzdanlar

Lightning Network kullanmak için, kullanıcıların bir Lightning Ağı etkinleştirilmiş cüzdanı olması gerekiyor. Bu cüzdanlar, Lightning Ağı ile etkileşim kurmak için tasarlanmıştır ve kullanıcıların kanallar açmasına ve kapatmasına, ödeme alıp yapmasına ve ağdaki fonlarını yönetmelerine olanak tanır. Blue Wallet, Eclair Wallet ve Zeus Wallet gibi popüler Lightning Ağı cüzdanı örnekleri bulunmaktadır [6].

6. Lightning Ağı Kanallarının Açılması ve Kapatılması

Lightning Ağı’nda bir ödeme kanalı açmak, kullanıcıların kanalı Bitcoin ile finanse etmesini gerektirir. Bunun için, kullanıcılar normal Bitcoin cüzdanlarından kanalın finansman işlemine Bitcoin göndererek bunu yapabilirler. Kanal finanse edildikten sonra, işlem yapmak için kullanılabilir. Bir kanalı kapatmak, kanalın nihai bakiyesinin blok zincirine yayınlanmasıyla yapılabilir [7]. Bir kanalın açılma süreci genellikle yaklaşık 10 dakika sürer [8].

7. Lightning Ağı Yaygınlaşması

Son yıllarda Lightning Ağı, benimsenme açısından artış gösterdi. Lightning Ağı’ndaki benzersiz kanallar, Ocak 2018’de bin kanaldan az iken, Ocak 2021’de 33.000 benzersiz kanala ulaştı [9]. 19 Ocak 2023 tarihinde Lightning Ağı’nda 77.243 benzersiz kanal bulunmaktadır [9]. Kanal başına ortalama kapasite 6.488.636 satoshi (yaklaşık 1.532 USD) ve toplam ağ kapasitesi 5.308 Bitcoin’dir (yaklaşık 110.514.383 USD) [9].

Çok düşük ücretleri ve hızı nedeniyle, Lightning Network özellikle günlük alışverişlerde ve küçük işlemlerde Bitcoin kullanmak için uygun bir seçenektir. CryptoRefills Labs Raporu’ndan elde edilen veriler, 2022 yılında kripto-tüketicilerin (%42,1) (mal ve hizmetler satın almak için kripto kullanan kişiler) kendilerini Lightning Network konusunda bilgili veya çok bilgili olarak gördüklerini göstermektedir [10]. Bu oran, 2021 raporunda %38,3 olarak kaydedilmişti [11].

CryptoRefills Labs Raporu’ndan diğer ilginç veriler, 2022’de kendilerini Lightning Network hakkında bilgili olarak gören kripto kullanıcılarının neredeyse %60’ının bunu bir ödeme seçeneği olarak tercih ettiğini gösteriyor. İlginç bir şekilde, kripto kullanıcılarının yarısı, ödemeleri Lightning Network üzerinden kabul eden bir mağazayı başka bir mağazaya tercih edeceklerini söylüyor [10]. Bu oran, Lightning Network hakkında bilgili olanlar arasında daha da yüksektir (%69,7). Ayrıca, Lightning Network ve diğer layer-2 protokolleri kullananlar, genel kripto tüketici nüfusuna kıyasla daha sık kripto satın almaktadır [10].

Lightning Ağı’nın benimsenmesini sağlayan farklı faktörler bulunmaktadır. Bir yandan, daha hızlı ve daha ucuz ödemeler, özellikle günlük alışverişler için tüketicilerin çözüme olan ilgisini arttırmaktadır. Bitcoin’in yasal bir ödeme aracı olarak tanınmasıyla El Salvador’un, Lightning Ağı’nın benimsenmesinde önemli bir büyüme gözlemlendi, Bitcoin Dergisi tarafından bildirildi [12]. Ayrıca, Bitfinex gibi borsaların Lightning Ağı’na yönelik depozit ve çekimleri kabul etmesi [12], Strike gibi şirketlerin Lightning Ağı’ndan faydalanarak hizmetler inşa etmek için büyük yatırımlar alması [14] ve CryptoRefills gibi hediye kartı platformlarının, 2019’un başından beri hediye kartları ve mobil kredi üstüne Lightning Ağı ödemelerini kabul eden Lightning Düğümleri işletmesi [15], ekosistemin ve talebin büyümesine katkıda bulunmuştur.

Phoenix cüzdanı gibi daha kolay finanse edilebilen ve kullanılabilen yeni nesil Lightning cüzdanları, özellikle teknolojiye daha az aşina olanlar için daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunur ve daha geniş bir kullanım için bileşen sağlar.

8. Lightning Ağı’nın Avantajları

Lightning Ağı, geleneksel zincir işlemlerine göre birkaç avantaja sahiptir. Temel avantajlardan bazıları daha düşük işlem ücretleri, daha hızlı onay süreleri ve artan ölçeklenebilirliktir. Ayrıca, Lightning Ağı, kullanıcıların blockchain üzerinde kaydedilmesi gereken veri miktarını azaltarak off-chain işlem yapmasına izin verdiği için daha fazla gizlilik sağlar [16].

9. Lightning Ağı Eleştirileri

Lightning Ağı’nın birçok avantajına rağmen, eleştirenleri de mevcut. Bazıları, ağın henüz erken aşamalarında olduğunu ve henüz ana akım benimsemeye hazır olmadığını iddia ediyor. Diğerleri, ağın oldukça merkezi olduğunu ve önemli düğümler veya kanallar çevrimdışı kalırsa saldırılara veya başarısızlıklara açık olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kanalların açılma ve kapanma süreci karmaşık olabilir ve belirli bir teknik bilgi düzeyi gerektirir. Ayrıca, ağın yönlendirme mekanizması, merkezsizleşme eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve ağda sansür potansiyeli konusunda bazı endişeler dile getirilmiştir [5][17].

Devam eden geliştirme ve eleştirilere rağmen, Lightning Ağı’nın benimsenmesi ve kullanımı artmaktadır ve Bitcoin blok zinciri üzerinde hızlı ve küçük işlemler için güvenilir ve etkili bir çözüm olduğu gösterilmiştir.

Kaynaklar:

[1] Poon, J., & Dryja, T. (2016). The Bitcoin Lightning Network: Scalable Off-Chain Instant Payments. Retrieved January 23, 2023, from https://lightning.network/lightning-network-paper.pdf 

[2] NewsBTC. (2022, December 29). New Record for Bitcoin Lightning. Retrieved January 23, 2023, from https://newsbtc.com/news/bitcoin/bitcoin-lightning-network-capacity-strikes-new-all-time-high/

[3] Croman, Kyle; Eyal, Ittay (2016). “On Scaling Decentralized Blockchains” (PDF). Financial Cryptography and Data Security. Lecture Notes in Computer Science. Vol. 9604. pp. 106–125.

[4] Visa, “Visa Fact Sheet: What you need to know about one of the world’s largest payment companies”, Visa Inc., retrieved on January 14th, 2023 athttps://www.visa.co.uk/dam/VCOM/download/corporate/media/visanet-technology/aboutvisafactsheet.pdf  

[5] Kaloudis, G., (2021, September 23). An in depth look into the lightning network as a bitcoin scaling solution. Retrieved January 23, 2023, from https://www.coindesk.com/reports/an-in-depth-look-into-the-lightning-network-as-a-bitcoin-scaling-solution/ 

[6] Beigel, Ofir (2023, January 24). Best Lightning Network Wallets. Retrieved January 26, 2023, from https://99bitcoins.com/bitcoin/lightning-network/wallets/  

[7] Acheson, N., Nguyen, H., Biggs, j., Tan., E. (2022, December 6). What is Bitcoin’s Lightning Network? Retrieved on January 23, 2023 from https://www.coindesk.com/lightning-network-how-to-use-it 

[8] Mamoria, M. (2017, November 15). Lightning Network, Explained. Cointelegraph. Retrieved on January 24, 2023 from https://cointelegraph.com/explained/lightning-network-explained 

[9] BitcoinVisuals. (n.d.). Lightning Network. Retrieved from January 30, 2023 from https://bitcoinvisuals.com/lightning 

[10] Çabuk, U. C., & Silenzi, M. (2022). Cryptocurrencies in Retail: Consumer Adoption Report 2022. CryptoRefills Labs.

[11] Çabuk, U. C., & Silenzi, M. (2021). Cryptocurrencies in Retail: Consumer Adoption Report 2021. CryptoRefills Labs.

[12] Bitcoin Magazine, (2022, September 7). The state of lightning one year after El Salvador’s bitcoin adoption. Retrieved on January 2023 at https://bitcoinmagazine.com/technical/lightning-ballooned-since-el-salvador-bitcoin-bet/

[13] Partz, H. (2022, April 15). Binance and Coinbase silent on Bitcoin Lightning: Community tries to understand why. Cointelegraph, retrieved January 2023 from https://cointelegraph.com/news/binance-and-coinbase-silent-on-bitcoin-lightning-community-tries-to-understand-why

[14] Coindesk. (2022, September 27). Jack Mallers’ Crypto Payment Firm Strike Raises $80M.Retrieved on January 2023 https://www.coindesk.com/business/2022/09/27/jack-mallers-crypto-payment-firm-strike-raises-80m-series-b/ 

[15] CryptoRefills. (2019, July 19). “Lightning Payment on CryptoRefills”. Retrieved on January 24th, 2023 https://www.cryptorefills.com/blog/lightning-payment-on-cryptorefills/ 

[16] Cointelegraph (n.d.). “What is the Lightning Network in Bitcoin, and how does it work?”. Retrieved on January 21 https://cointelegraph.com/bitcoin-for-beginners/what-is-the-lightning-network-in-bitcoin-and-how-does-it-work 

[17] Henslee J., Resnick Z. (2022, August 29). “Why The Lightning Network Doesn’t Work”. Unbounded Capital. Retrieved on January 21st, 2023 https://unboundedcapital.com/blog/why-lightning-doesnt-work 

[18] Le Claire D., Rule S., (2022, June 10). The State of Lightning Network Adoption. Nasdaq. Retrieved 2023, January 24 https://www.nasdaq.com/articles/the-state-of-lightning-network-adoption 

[19] YCharts. Average Bitcoin Transaction Fee. Retrieved 2023, January 30 https://ycharts.com/indicators/bitcoin_average_transaction_fee